Dla odbiorcy indywidualnego
Sprzątanie przed i po grillowaniu.
Grill od zawsze kojarzony jest z ciepłem na dworze i otaczającym zapachem ogrodu. Często jest też pretekstem do spotkań towarzyskich i rodzinnych. Do sezonu grillowego warto się dobrze przygotować, by móc cieszyć się nim w pełni.
Najczęstszym miejscem do spotkań w towarzystwie grilla jest taras bądź patio. Dlatego warto je dobrze wysprzątać przed grillowaniem, tak by wyglądały one atrakcyjnie.
Jednym z głównych zadań będzie usunięcie brudu z kostki brukowej i przestrzeni między kostkami. Do tego najlepiej sprawdzi się myjka ciśnieniowa.
Użycie jej sprawi, że żmudne i czasochłonne szorowanie stanie się zbędne, a powierzchnia odzyska swój dawny blask w mgnieniu oka.
Po umyciu tarasu bądź patio, warto swoją uwagę zwrócić na meble ogrodowe. Jeśli było one dawno nie używane lub dopiero co znalazły się naszych rękach po wyciągnięciu z komórki warto przetrzeć je na sucho szczotką, a potem przystąpić do czyszczenia przy pomocy myjki ciśnieniowej.
Urzędując przy grillu i z dokładnością dbając o odpowiedni stopień wypieczenia kiełbasek czy mięsa, łatwo można ubrudzić swoje ubranie tłuszczem. Jednak jest pewien trik, który sprawi, że będzie ono jak nowe!
Po prostu wystarczy potrzeć plamę skórką z ziemniaka lub posypać mąką kukurydzianą i namoczyć. Tłuszcz pod wpływem skrobi powinien szybko usunąć się z tkaniny. Jeśli plama zdążyła już zaschnąć to najlepiej zaprać ją płynem do naczyń przed włożeniem do pralki. Dzięki temu problem z tłustymi plamami zostanie rozwiązany.
Po zakończonej imprezie zawsze pozostaje jedna z najbardziej nielubianych rzeczy – sprzątanie oraz czyszczenie grilla. Aby na kratce zostało jak najmniej zabrudzeń warto posmarować ja przed grillowaniem olejem. Pozostałości możemy usunąć za pomocą folii aluminiowej.
Jeśli jednak nie chce Wam się męczyć, polecamy użycie do tego zadania parownicy. Okrągła szczotka oraz strumień pary wodnej okażą się idealnym duetem do usunięcia uporczywych zabrudzeń.
Poza kratką pozostaje jeszcze do wyczyszczenia cały grill. Popiół pozostały po imprezie po wystygnięciu należy wybrać. Tłuste pozostałości wyczyścimy przy pomocy proszku do pieczenia, następnie pocierając szczotką usuniemy grubsze zanieczyszczenia.
Wszystkie powyższe czynności sprawią że grill będzie gotowy na kolejny raz do użycia.